Schipperstoren

SCHIPPERSTOREN

De Schipperstoren staat voor modern wonen in prachtige stadsappartementen met ruime balkons met veel groen, op loopafstand van het Station Hollands Spoor, Den Haag Centraal en het historisch centrum van Den Haag.

SCHIPPERSKWARTIER

Eén van de grote voordelen voor ontwikkeling in het Schipperskwartier is de uitstekende ligging: dichtbij het centrum van Den Haag, maar ook vlakbij de Utrechtsebaan (A12 en A4). Met de Rotterdamsebaan wordt de bereikbaarheid van de snelweg zelfs nog beter. Ook met het openbaar vervoer is het Schipperskwartier goed ontsloten, met Station Hollands Spoor als uitvalsbasis. De nabijheid van twee grote treinstations, Den Haag Centraal, zorgt voor een goede verbindingen richting Delft en Rotterdam; Leiden, Schiphol en Amsterdam; Gouda en Utrecht. Het Schipperskwartier zal een nieuwe levendige stadswijk worden met veel groen en water. Alle voorzieningen die bij een wijk horen zullen worden geintegreerd in het groot stedelijk plan. 

GOUDRIAANKADE

De plot voor de ontwikkeling bestaat momenteel uit een pand (particulier) aan de Goudriaankade en een woonblok (Staedion) aan de Bontekoekade. Tussen deze twee volumes staat het Rijksmonument ‘Het Oude Havenkantoor’. De Goudriaankade maakt deel uit van het Schipperskwartier, die hoofdzakelijk bestaat uit sociale huurwoningen van Staedion.

De Schippertoren zal het programma met sociale woningen verdubbelen.

PARK EN KADE

De Schipperstoren wordt gesitueerd in een park langs de kade van de Trekvliet. Door de nieuwe voetgangersbrug komt er een verbinding tussen het Schipperskwartier en het nieuw te realiseren Binckhorst Park.

Temidden van al het groen, dus niet omringd door andere hoge gebouwen. Dit zorgt voor een prettige leefomgeving en een prachtig uitzicht.

Tegenover de toren is recentelijk de Poolsterhaven uitgegraven. Hierdoor wordt het voor bewoners mogelijk om zelf een bootje neer te leggen. De voormalige Dunea en AVR zullen worden getransformeerd tot een evenementen silo en een cultuurhuis die door een boulevard met elkaar in verbinding staan.

Stel je voor: ‘s Ochtends een rondje joggen, ‘s middags varen over de trekvliet, een borrel met de buren in de gemeenschappelijke ruimte, en ‘s avonds op het balkon eten met een prachtig uitzicht. Wat wil een mens nog meer? 

ARCHITECTUUR EN STAD

De Schipperstoren staat als solitair gebouw in zijn omgeving. Tussen het bestaande bouwblok en de nieuwe woontoren is ruimte gelaten waardoor een nieuwe aansluiting is gecreëerd tussen de Bontekoekade en de Goudriaankade.

De hoogbouw bestaat uit twee volumes die ten opzichte van elkaar zijn verschoven en in hoogte verschillen. Vanaf de Goudriaankade sluit het volume aan bij de stedelijke wand, aan de zijde van Bontekoekade en vanaf een grotere afstand presenteert het gebouw zich als losstaand volume en markeert hiermee de plek als spil van de omgeving.

Aan twee zijden liggen voorpleinen met aan de zuidzijde het havenkantoor en aan de noordzijde de hoofdentrees van de woningen en parkeergarage. Het gebouw verbindt de verschillende gebieden van het Schipperskwartier en daarbuiten; het park aan de Trekvliet, de nieuwe verbindende fietsbrug en het monumentale havenkantoor. Het gebouw verbindt de uiterste hoek van het Schipperkwartier met de rest van de stad.

POTENTIE VAN DE PLEK

Binnen Den Haag zijn er weinig plekken waar er zoveel stedelijke open ruimte rondom een bouwlocatie ligt.Passend bij de ambities van het CID en de woonagenda is deze locatie uitstekend geschikt voor de ontwikkeling van de gewenste hoogbouw in de stad. De Schipperstoren draagt bij aan de verbetering van het Schipperskwartier en verbindt de verschillende schalen van de stad. 

DUURZAME MOBILITEIT

Slimme en duurzame mobiliteit: te voet of met OV, op de fiets, in een deelauto of in een eigen auto.

In déze volgorde wordt mobiliteit in De Schipperstoren gefaciliteerd. De meest efficiënte en duurzame manier van vervoer heeft de toekomst, toegespitst op het reisplan van je dag. Fietsen krijgen een steeds groter bereik door de ontwikkeling van elektrische aandrijving en nieuwe investeringen in een netwerk van fietssnelwegen. Het beschikbaar stellen van minder parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeergarage gaat gepaard met goede alternatieven voor het gebruik van de eigen auto. We móeten dat met elkaar doen om de klimaatdoelen te halen en de druk op het (lokale) wegennet beheersbaar te houden. Minder parkeren (en dus minder blik) geeft ruimte aan méér duurzame mobiliteit. Behalve een ‘wagenpark van de toekomst’ maken ook fiets, bus en trein onderdeel uit van het totale vervoersaanbod van De Schipperstoren. Een oplossing die minimaal beslag legt op bestaande infrastructuur in de wijk.