Kiosken Fahrenheitstraat

“Lang traject komt tot goed einde”

Een kleine drie jaar duurde het en het ging niet zonder slag of stoot, maar het resultaat mag er zijn. Zaterdag 18 februari 2017 opende wethouder Boudewijn Revis drie kiosken aan de Fahrenheitstraat in Den Haag.

Begin 2014 werden we gevraagd een schets te maken van de herbouw van één kiosk aan de Fahrenheitstraat. Als architecten kijken we naar de omgeving en we adviseerden om de twee andere kiosken aan de Fahrenheitstraat gelijktijdig aan te pakken. Om er één gezicht aan te geven. Een goede gedachte die niet eenvoudig in uitvoering bleek. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel meningen.

Bomen op de weg

In maart 2014 presenteerde n we het eerste ontwerp, rekening houdend met de bomen op het plein. De kiosken hebben ronde vormen en zijn dwars op het straatprofiel geplaatst, zodat een variabele lengte en dus grootte mogelijk is. De welstandscommissie uitte zich enthousiast. Dienst Stedenbouw is het eens: ronde kiosken, dwars op het straatprofiel, zijn het vertrekpunt. In december 2015 wordt de vergunning verleend. Om de benodigde financiën bijeen te kunnen brengen wordt de bouw uitgesteld van maart naar september 2016. Ook het financiële traject hebben we begeleid, door te helpen met het behalen van subsidie voor de ondernemers.

Kiosken met karakter

Er staan nu drie prachtige kiosken die opgaan in hun omgeving en afgewerkt zijn met mooie natuurlijke materialen: iroko hout, zink en hardsteen. De ruimtelijke opstelling zorgt meer dan ooit voor de beleving van een plein, van een ontmoetingsplek van Hagenaars. En hoewel de kiosken ogenschijnlijk hetzelfde zijn, heeft iedere kiosk zijn eigen identiteit, zijn eigen kleurrijke interieur.

De weg was hobbelig, met vele vertragingen, allesbepalende bomen en een bezwaarprocedure als ongevraagd extraatje, maar het resultaat mag er zijn. De drie kiosken dienen als voorbeeld bij het herzien van zo’n 150 andere kiosken in de stad. Zo volgt nu een kiosk aan de Zuiderparklaan; het kent een vergelijkbaar ontwerp, een houten façade en een zinken dak. Wij zijn, net als de buurt, trots op dit eindresultaat. Wij wensen de kioskhouders alle succes op hun nieuwe plek.