Hoeve Nuth
Wanneer: | 2023 |
Status: | planning |
Cliënt: | fam. Soeters |
Locatie: | Nuth, NL |
Programma: | wonen |
Dit ontwerp behelst een integrale verbouwing, renovatie en verduurzaming van een monumentale hoeve in Nuth in Limburg, met respect voor de bestaande architectuur.
De hoeve is een rijksmonument uit 1820. Het is een carréboerderij met binnenplaats. Het heeft een voorgevel met poort en een woonhuis met verdieping en zadeldak. De ingang en vensters zijn gemaakt met Naamse steen.
De aanzienlijke investeringen die nodig zijn voor behoud zijn redelijkerwijs alleen op te brengen als daarmee ook een woon en/of verblijfsfunctie ontstaat. We gaan daarom het gehele ensemble renoveren, verduurzamen en onderling in verbinding brengen met elkaar. Zo garanderen we dat het ensemble dat deze hoeve zo uniek maakt, ook behouden blijft voor de toekomst.
De hoeve zit vol met authentieke details die door de tientallen jaren heen zijn ontstaan. In de afgelopen 200 jaar werden telkens aanpassingen gedaan zodat de gebouwen functioneel bleven bij de wensen en eisen van de tijd. Wij zullen met groot respect voor de geschiedenis ook weer historie toe voegen aan de hoeve. We willen het karakter en de bescherming van de hoeve door de besloten buitenzijde zo veel mogelijk behouden.
Op de begane grond krijgt alleen de hooischuur een extra opening aan de buitenzijde die we bewust haaks op de straatgevel gepland hebben. Zo is er straks vanaf de straatzijde wel de noodzakelijke toegang tot een thuiskantoor geheel in de stijl van de hoeve, zonder het karakter van de prachtige gevel aan te tasten. Op de eerste verdieping is de enige toevoeging een dakkapel bovenop de aanbouw die niet tot de originele hoeve behoort. Bewust op deze plek, enerzijds zodat deze aanpassing niet in de originele buitenkant zit. Maar ook om, in de verder zo besloten hoeve, op een plek het mooie Limburgse heuvelland naar binnen te halen. Door het toelaten van licht vanuit het dak en vanaf de binnenplaats maken we alle onderdelen van de hoeve tot leefruimte.
En door de onderdelen van de hoeve intern te verbinden met elkaar ontstaat een echte woonfunctie met de binnenplaats als het centrale punt net zoals vroeger. Ze behouden we het karakter van de hoeve en passen we in de traditie de gebouwen aan naar deze tijd zonder voorbij te gaan aan de essentie. De besloten binnenplaats wordt net als vroeger het centrale punt van de ons huis. Door in onze toekomstige woonkeuken een opening te maken richting de binnenplaats en dit op een beperkt aantal plaatsen ook te doen met de stal en hooischuur willen we zorgen voor meer connectie met de gedeeltes die de afgelopen jaren slechts als opslag gebruikt werden.